Rundtidanmark-flag

Svelmø

svelmoe-kort

SE HVOR
SVELMØ
LIGGER ⇨

rundtidanmark.dk

Svelmø ligger i Det Sydfynske Øhav. Det er en ø-perle på ca. 30 ha, som er ubeboet. Svelmø er omgivet af smuk natur, med havudsigt kig til det fynske fastland nordpå, og Avernakø mod vest.

Svelmø består af Store Svelmø og Lille Svelmø, og disse er forbundet af en smal tange, samt tangen Svelmø Trille.

Øerne er privatejede af 2 familier, men det er heldigvis tilladt at færdes på uopdyrkede arealer og langs strandene.

Store Svelmø er en moræneø i det Sydfynske Øhav på ca 27 ha. Lille Svelmø er 3 ha. Svelmø tilhører Faaborg-Midtfyn Kommune.

Det er tilladt at færdes langs stranden og på de uopdyrkede arealer. 

For at komme til Svelmø kan man vade ad Ebbevejen ca 4-500 m fra det fynske fastland og over til Lille Svelmø. Man kan dog ikke gå tørskoet.

Ellers kan man komme over til Svelmø med traktor med ladvogn bag på. Enten på endagstur eller hvis man lejer sommerhus på Svelmø.

Traktoren kører ud på ebbevejen fra Østergyden mellem Nab og Nakkebølle. Jan (som arrangerer de guidede ture) kan kan tage dig på en guidet tur med traktor og en rundtur til fods.

Guidede ture

Sommerhus leje

Havn
Der er ingen lystbådehavn ved Svelmø. Man kan formentlig ligge for anker, og sejle ind med en lille motorbåd.

Overnatning
Der er flere sommerhuse på Svelmø.
Læs om sommerhusene – Kornbakken og Stuehuset.
Link

Alt hvad man behøver, skal man selv medbringe.

 

Kajak, SUP & Kitesurfing
Svelmø er et godt sted for friluftfolk. Der er rigtig gode kitesurfing forhold når der er vind ved Svelmø. Man kan få flat vand ligemeget hvor vinden kommer fra. Derudover er der gode forhold til SUP og  kajak ved Svelmø, og i særdeleshed i havet omkring.

Badestrande
Svelmø har lækre bademuligheder.

Lystfiskeri
De bedste fiskepladser på Svelmø er på vestsiden af øen og ved Svelmø Trille.

Dyreliv
Udover de dyr Svelmø ejerne sætter ud på øen til afgræsning, er der et rigt fugleliv. Der er bla. stormmåger, havterner og hættemåge kolonier. På Store Svelmø yngler der digesvaler i klinterne, og deres reder er optil 120 cm ind i klitterne for at beskytte sig mod rovdyr. Digesvaler er Danmarks mindste svaleart, og er fredet.
Tårnfalken er også på Svelmø, de benytter gerne digesvalernes gamle gange i klinterne til at yngle i. Man kan også være heldig at se grågæs, almindelig ryle, fiskehejre og toppet skallesluger.

Natur
Store Svelmø er en moræneø med bakker. En af jorden er opdyrket og indhegnet til græssende dyr. Svelmø´s højeste punkt er 15 m over havets overflade. Kysterne består hhv. af klinter og to drag, den sydlige Svelmø Trille og den nordlige er Lille Svelmø, hvorfra man kan fortsætte ad Ebbevejen til Svelmø Landing

Lille Svelmø er 2,5 km lang og smal. Øen er uopdyrket, og den forandre sig konstant pga. vind og vejr. Øen vokser om vinteren da der opstår sandaflejringer.

Historie
Tilbage i 1585 nævnes Svelmø skriftligt som Swelung. Fra begyndelsen af det 16. århundrede har Svelmø været beboet. Oprindelig var der en enkel gård, men i 1700-tallet blev den delt op i to halvgårde. Med tre stendiger blev øen delt op i tre lige store dele, samt gårdspladsen der delte den store gård blev der også lavet et stendige.

Otto Hansen købte i 1958 den ene halvdel af Svelmø. Her bor han frem til sin død i 1993. I 1998 købte Jan Villebro, Otto Hansens halvdel. I 2012 overdrages den anden halvdel af Store Svelmø fra Henny og Jørgen Berndorf til deres fire børn.

- Fotos fra Svelmø -

Kontakt
Kristina Møller RundtiDanmark@RundtiDanmark.dk