- Køretur gennem Vadehavet til Mandø -

mandoe-bus

Mandø ligger midt i Nationalpark Vadehavet. Men en køretur gennem Vadehavet kan man nå Mandø. Man skal køre afsted ved lavvande på en offentlig vej, Låningsvejen. Låningsvejen er hævet over havbunden, men oversvømmes to gange i døgnet af tidevandet, hvor man ikke kan køre på den til eller fra Mandø. 

Mandoe-traktor-tur

Man kan bestille en tur via traktor busserne som holder til ved Vadehavscenteret, fra busserne har man et godt udsyn over Låningsvejen og er sikker på man kommer til Mandø i god behold. Man kan også vælge at køre selv. Her anbefales det at kontakte Ellen fra Brugsen på Mandø på +45 75 44 51 02 og få information om tidevandet.

mandoe-vadehavet

Låningsvejen er en offentlig anlagt vej fra fastlandet, ved Vester Vedstedt ud til Mandø By. Tidevandet er afhængigt af månen og blæsten. Turen gennem Vadehavet til Mandø by med Låningsvejen er 11 km lang, de 6 km af dem er gennem vadehavet. Vejen er bygget på en lav dæmning, derfor er den som regel tør ved lavvandet, altså ebbe. Forskellen på høj- og lavvande er ca 1,75m.

mandoe-vadehavet
mandoe-traktor-tur
mandoe-bussen

- Kort om Vadehavet -

Vadehavet er et unikt og dynamisk naturområde beliggende langs Vesterhavet ved Danmarks vestkyst og strækker sig op langs kysterne af Holland og Tyskland. Det er et af verdens største tidevandsområder og er blevet anerkendt som UNESCOs verdensarv på grund af sin enestående økologiske betydning.

Kendetegnet ved sine store tidevandsområder, mudflats, og sandbanker er Vadehavet et dynamisk økosystem, hvor tidevandet skaber konstante forandringer i landskabet. Området er hjemsted for et rigt fugleliv, og millioner af trækfugle gør stop her under deres årlige migration. Vadehavet er også en vigtig yngleplads for sæler.

Menneskelig aktivitet i Vadehavet har været præget af traditionel skaldyrsfiskeri, som har en lang historie i området. Mange arter af fisk, krebsdyr og bløddyr trives i de næringsrige farvande, hvilket gør det til et vigtigt område for fiskeri.

Vadehavet er også et populært rejsemål for naturelskere og forskere, der ønsker at studere tidevandsøkosystemer. Der arrangeres guidede ture, og besøgende har mulighed for at udforske de mudrede vader til fods under lavvande.

Det unikke samspil mellem tidevand, natur og menneskelig aktivitet gør Vadehavet til et bemærkelsesværdigt og skrøbeligt område. Derfor er der etableret internationale bevaringsinitiativer for at beskytte og bevare denne økologiske skat. Vadehavet er et levende eksempel på, hvordan naturen og mennesker har formet hinanden gennem århundreder, og det fortsætter med at være et fascinerende område at udforske og bevare.

Kontakt
Kristina Møller
RundtiDanmark@RundtiDanmark.dk