Fakta om Prøvestenen Syd /Prøvestenen har været brugt til mange ting gennem tiden. Den blev anlagt tilbage i 1713. Siden har der været fort og industri, og den har bla. tilnavnet Benzinøen. Området på Prøvestenen Syd er 7 ha. og er åbnet for offentligeheden. Det kan besøges til fods og på cykel.
I samarbejde, mellem Prøvestenens Natur- og Fritidsforening og By & Havn er arealet på Prøvestenens sydligedel blevet åbnet for offentligeheden. Åbningen er i første omgang midlertidig – dog blevet forlænget.
Prøvestenens sydlige del – Prøvenstenen Syd, kan besøges til fods og på cykel. Man finder området fra Uplandsgade/Prags Boulevard og fortsætter ud ad Prøvestensbroen over vandet, hvorpå området kommer på højre hånd. Der er en låge, der giver adgang for gående og cyklende. Området er på 7 ha.
Kommer man i bil, kan man evt. holde på Amager Strandvej og gå over Prøvestensbroen og ind.
Ordensregler for brug af Prøvestenen Syd området: – Det er kun tilladt at komme til fods eller på cykel. Der er en parkeringsmulighed ude på Prøvestenen. Man kan evt. parkerer langs Amager Strandvej. – Det er den sydlige del af Prøvestenen der er åbent for offentligheden. Den øvrige del af Prøvestenen anvendes mest til industri, og ophold er ikke tilladt der. Respekter alle skilte og hegn. – Færdsel er på eget ansvar. Jorden er opfyld, og der kan være skarpe genstande mm. – Hold dig til stierne. Pas på dig selv og dyrene i området. – Husk at efterlad området som du fandt det, eller gerne pænere! Tag dit skrald med dig, og benyt gerne skraldespanden ved indgangen. Så passe man på både dyr og planter. – Hunde skal være i snor. Da der er et rigt fugleliv, bygger mange fugle reder i det høje græs – Hold derfor altid din hund i snor. – Badning er forbudt. Badning kan være farligt pga. de mange stensætninger – brug evt Amager Strandpark istedet. – Fiskeri er tilladt. Man må gerne fiske fra moler og stensætningerne – Husk gyldigt fisketegn. – Der er IKKE adgang for både. Lystsejlere må ikke lægge til i området. – Det er IKKE tilladt at lave bål, afholde fester eller overnatte i området. Området må kun benyttes i dagtimerne. – Prøvestenen Syd er et naturområde, og der findes ingen vand eller toiletfaciliteter.
By & Havn forbeholder sig ret til at lukke området igen, hvis ovenstående ordensregler ikke overholdes.
Etableringen af Prøvestenen Syd Denne del blev etableret ved jordopfyld samtidig med etableringen af Amager Strandpark. Der var på det tidspunkt planer om at etablere en stor lystbådehavn. Disse planer blev imidlertid skrinlagt, pga. finanskrisen. Der blev etableret en støjvold mellem industriområdet og Prøvestenen Syd. Siden er arealet anvendt til forskellige formål af By & Havn, som ejer arealet.
Prøvestenen Syd er på 7 ha. Det var en henvendelse fra Amager Øst Lokaludvalg, som gik på at åbne området for offentligheden. Det lyttede By & Havn til, og i august 2020 blev der åbnet op i første omgang i en midlertidig periode. Der var stadig åbent i april 2025. Foreningen *Prøvestens Natur- og Fritidsforening* har påtaget sig at stå for driften af arealet og ønsker desuden at arrangere mindre begivenheder i området, som fx naturvandringer.
Historien Selve Prøvestenens etablering begyndte i 1713. Der besluttedes det, at opføre et søfort øst for Amagers kyst. Dette blev besluttet pga. både engelske, hollandske og svenske flåder bomber København fra søsiden. Dette var startskuddet til etableringen af en række søfort ud for København.
Der blev derfor sænket flydedokken *Prøvestenen*, der skulle fungere som forsvarsværk. Dette blev nedlagt igen i 1767. Et nyt søfort fungerede fra 1802 til 1828. Dette anlægget gik i forfald, og i 1859-1863 blev der lavet en kunstig ø. På øen kom et fort, tegnet af Ferdinand Meldahl. Dette var et af Danmarks første betonbyggerier. Det fungerede frem til 1922. Fortet eksisterer stadig, men det ligger gemt på Prøvestenens industriområde i den nordlige del.
Øen blev opbygget ved, at nogen udtjente linjeskibe (krigsskibe) blev sat på grund. I 1922 nedlagde man Prøvestenen som forsvarsværk. Herefter blev Prøvestensfortet købt af søværnet, og blev derefter brugt til opbevaring af olie og benzin. I 1933 overtog Københavns Havnevæsen de nedlagte søforter. Fra 1934 og frem blev Prøvestenen omdannet til primært at rumme et større kompleks af tankanlæg. Prøvestenen vokser ydermere ved jordopfyldning med affaldsjord og byggeaffald. Tankanlæggene er grundet til at området får kaldenavnet Benzinøen. Oliekrisen i 70’erne og øget produktion af olie i Nordsøen betø distribtionen ændrede sig, og behovet for tankanlægget bliver mindre. De ledige arealer bruges nu til opbevaring af tørbulk, bla. sten og grus. I de dybe havnebassiner losser skibe tørbulken af, og lastbiler i stort tal kører ud til byggepladserne i København.
I januar 2008 skete der desværre et kraftigt olieudslip fra Prøvestenen. Der løb formentlig flere hundrede tusinde liter olie ud i Øresund. Der var desværre gået hul på en slange ud til en olietanker. Olien flød nordpå forbi, op igennem Øresund, forbi Hellerup, Skovshoved og helt til Hven. Heldigvis kunne en stor del af olien samles op i klumper af de to store miljøskibe, Gunnar Thorsson og Mette Miljø, samt det svenske miljøskib KBV-48, dog drev en del i land på kysten mellem Helsingborg og Landskrona i Sverige. Dette kunne lade sig gøre pga. den lave vandtemperatur.