Ø - Alfabet i Rundt i Danmark

- Halvø**

- Danske øers navne -

Danske øer har ofte navne, der afspejler deres geografiske karakteristika, historie eller lokale træk.
Her er nogle eksempler på danske øers navne og deres betydning:

– Sjælland:
Navnet *Sjælland* menes at stamme fra oldnordisk og betyder *sælhundens ø*. Dette refererer sandsynligvis til den rige sælhundebestand i området i oldtiden.

– Fyn:
Oprindelsen af navnet *Fyn* er ikke helt klar, men det menes at stamme fra oldnordisk eller olddansk og kan betyde *dådyr* eller *land mellem farvandene*.

– Jylland:
Navnet *Jylland* kommer fra gammeldansk og gammelsaksisk og betyder *de folk ved floden*. Det refererer til områdets geografiske placering mellem Vesterhavet og Østersøen.

– Bornholm:
Oprindelsen af navnet *Bornholm* er usikker, men det menes at have forbindelse til gammeldansk og kan betyde *bjergholm* eller *klippeø*.

– Lolland og Falster:
Navnene *Lolland* og *Falster* stammer fra gammeldansk og henviser sandsynligvis til landets lave, flade karakter. *Lolland* kan betyde *lavt land*, mens *Falster* kan være relateret til *fald*, hvilket kan referere til kystlinjens lave højde.

– Als:
Navnet *Als* stammer fra gammeldansk og betyder *den alvise* eller *det visdomsfulde sted*. Dette kan henvise til øens strategiske og videnskabelige betydning i oldtiden.

– Sejerø:
Navnet *Sejerø* kan komme fra gammeldansk og betyde *siges ø* eller *sejrherrens ø*.

– Møn:
Oprindelsen af navnet *Møn* er ikke helt sikker, men det menes at have forbindelse til gammeldansk og kan betyde *bjerg* eller *mark*.

Disse er nogle eksempler, og mange danske øers navne har en rig historisk baggrund.
Navnene kan afspejle både geografiske træk, fauna, flora og kulturelle eller historiske begivenheder.
Der er også mindre øer og øgrupper, hver med deres unikke navne og historier.

Ø-idyl fra de danske øer

Kontakt
Kristina Møller RundtiDanmark@RundtiDanmark.dk