Omø Fyr /

omoe-fyr
omoe-fyr

Omø Fyr blev bygget i 1893 – 1894. Det er et vinkelfyr på 22 m. Tårnet er et fritstående, rundt, muret og malet i gult fyr. Der er 2 boligbygninger og udhuse omkring på en gårdsplads. Disse bygninger er idag privatejet. Af sikkerhedsmæssige grunde blev fyrtårnet lukket for besøgende i 2005, men det kan stadig ses udefra, helt tæt på.

Man bruger oftest en vinkelfyr til gennemsejlinger. Der ses her forskellige farver alt efter hvilken vinkel skibene er på, og de kan dermed navigere videre ud fra den farve de ser. Omø Fyr har henholdsvis hvidt, rødt og grønt lys.
Idag er det mest lystsejlere der sejler forbi her, men tidligere fragtskibe mm.

Omø Fyr startede med at have et fast linseapparat og en brænder med 3 væger. I 1923 blev brænderen udskiftet, og udskiftet med en autoform glødenetsbrænder.

omoe-fyr-strand
omoe-fyr

Der findes flere historier der knytter sig til Omø Fyr. En af dem skrives der om på Omø´s hjemmeside. Den handler om en fyrpasser ved navn Jacob Carl Nielsen. Han var fyrpasser fra 1928-1940. Han var født i 1880, og blev i 1928 flyttet til Omø fra en tjeneste ved Skagens Rev Fyrskib. Jacob og hans familie stammede fra Læsø.

I en periode mellem 1928 og 1940 boede der en fyrpasser, Jacob Carl Nielsen i fyrpasserboligen på Omø. Han blev født i 1880, og var i 1928 blevet flyttet til Omø fra en tjeneste som hovmester og kok ved Skagens Rev Fyrskib. Jacob og hans familie stammede oprindeligt fra Læsø.
Jocob og hans familie blev sat i land ud for Omø Fyr med sin kone og 5 børn. 

Når man var fyrpasser, fik man udleveret en hvid arbejdsuniform, som blev udleveret af fyrvæsnet. Denne uniform skulle man bære dagligt. Skulle man være fin, havde man en sort på, med en fin smuk kasket.

For at passe sit arbejde som fyrpasser, var man berettiget til at få udleveret en hvid arbejdsuniform, der blev udleveret af fyrvæsnet. Til dagligt bar man en uniform, man kunne røre sig i, og som passede til vagt- og pudsearbejdet. Men skulle man være fin, og skulle man repræsentere fyrvæsnet, bar man den sorte uniform med den smukke kasket.
Jocobs havde dog et stort hoved, så hans kasket størrelse var 58. Da han trængte til en ny, skrev han en ansøgning til fyrvæsnet.
Da han langt om længe hørte fra København, lød det sig at fyrvæsenet ikke havde en så stor kasket liggende. Så Jacob for Omø måtte have syet en helt ny kasket.
Sådan en kasket skulle sys af fyrvæsenets egen syerske, og denne proces tog omkring et år. Jacobs nye kasket kom med postbåden, og var en stor dag for den lille familie.
Dog lyder det sig, at Jacob blev syg kort tid efter, og først indlagt i Skælskør, og derefter overflyttet til Rigshospitalet. Her lå han da tyskerne d. 15. juli 1040 kl 02.20 bombede København fra oven.

Dette klarede Jacobs hjerte ikke, så Jacob døde af skræk.

Nu stod Fyrvæsnet med en splinterny kasket, som var i en stor størrelse. Ingen kunne arve den, især ikke den nye fyrpasser, der havde en lille hoved.

Der siges, at kasketten stadig ligger på en hylde i København, da der sidenhen ikke har været nogen fyrpassere med et så stort hoved!

Kontakt
Kristina Møller
RundtiDanmark@RundtiDanmark.dk