- Aarhus Å -

Åen der løber igennem indre by i Aarhus //

Fakta om Aarhus Å | Århus Å

  • Aarhus er åen gennem indre by i Aarhus

  • Omkring Åén i Indre By er der masser af byliv

  • Aarhus Å er 32 km lang

  • Åen udspringer i Solbjerg Sø

  • Åen munder ud i Aarhus Bugt

aarhus-aa

Hvor er Aarhus Å | Århus Å ?

Aarhus Å udspringer af en Solbjerg Sø – en tunneldal og følger nordvestlig retning, før den bryder ud af dalen for at fortsætte østover gennem Aarhusdalen, indtil den møder Aarhusbugten. Landskabet langs åen er blødt kuperet med en stigning i retning fra øst til vest, formet af istidens sidste faser, som man kan se af de dødishuller, der findes mellem Aarhus og Galten.

Specielt strækningen gennem Jeksendalen er bemærkelsesværdigt smuk – her er den også fredet. Tidligere var området hjemsted for mange vandmøller som nu er fjernet. Dette har øget lystfiskernes muligheder for at fange forskellige arter af ørreder i åen, selvom laksen endnu ikke er vendt tilbage til åen.

Aarhus Å løber gennem både den nyanlagte Årslev Engsø og Brabrand Sø.
Brabrand Sø, som er relativt lavvandet, blev tidligere udsat for store mængder bundmateriale pga. reguleringen af åen, kombineret med dårligt renset spildevand fra virksomheder og boligområder. Dette resulterede i en markant eutrofiering af søen. Brabrand Sø er nu både et EU-habitatområde og et Natura 2000-område, som Danmark er forpligtet til at beskytte pga. sin betydning som levested for mange fuglearter. Aarhus Kommune har forsøgt at bekæmpe eutrofieringen og genoprette søen’s økosystem ved at implementere forskellige og omkostningsfulde metoder gennem årene, herunder oprettelsen af ​​Årslev Engsø vest for søen i 2003.

Aarhus Å modtager tilløb fra flere småbække og kilder, hvoraf den vigtigste er Lyngbygård Å, der løber til Aarhus Å via Årslev Engsø vest for Årslev by.

Om Aarhus Å | Århus Å

Aarhus Å er en af de mest markante naturlige træk ved Aarhus – Danmarks næststørste by.
Åen er 32 km. lang og dens navn er en forvanskning af det oprindelige navn for byen; Aros – der betyder åmunding. 
Det var ved åens nordlige bredder de allerførste aarhusianere boede, og det var herfra byen videreudviklede sig.

Åen har en historie, der går tilbage til vikingetiden med bosættelser og har spillet en vigtig rolle i byens udvikling og identitet gennem århundrederne.

I dag fungerer Aarhus Å som en naturskøn og rekreativ strækning, der indbyder til gåture, løb og cykelture langs dens bredder.
Åen og dens omgivelser har også været genstand for byudvikling og renovering, der har ført til oprettelsen af ​​attraktive områder som Aarhus Ø og Godsbanen.

Aarhus Å er også kendt for sine mange begivenheder og aktiviteter, herunder musikfestivaler, kulturelle arrangementer og vandaktiviteter som kajaksejlads og kano. Åen er en vigtig del af Aarhus’ kulturarv og natur, og den fortsætter med at tiltrække både lokale og besøgende med sit charmerende og livlige miljø.

Hvad er en Å ?

En å er en naturlig vandløbsformation, der ofte karakteriseres ved en moderat størrelse og strømning. Åer kan variere i størrelse fra små, smalle bække til bredere floder. De dannes typisk af nedbør, der opsamles i små vandløb, der løber ned ad bakker eller gennem dalstrukturer. Åer spiller en vigtig rolle i vandsystemer og landskabsformationer og kan have stor betydning for dyreliv, vegetation og menneskelig aktivitet i områder, hvor de findes. Begrebet *å* anvendes primært i Skandinavien, mens lignende vandløbsformationer i andre regioner kan kaldes floder, bække eller strømme, afhængigt af størrelse og geografisk placering.

- Andet i Aarhus -
Salling ROOFTOP

Salling ROOFTOP

– Salling ROOFTOP…

Aarhus Teater

Aarhus Teater

– Aarhus Teater…

Havnebadet Aarhus Ø

Havnebadet Aarhus Ø

– Havnebadet Aarhus…

Aarhus Domkirke

Aarhus Domkirke

– Aarhus Domkirke…

Aarhus Å

Aarhus Å

– Aarhus Å…

Aarhus Ø

Aarhus Ø

– Aarhus Ø…

ARoS – Aarhus Kunstmuseum

ARoS – Aarhus…

– ARoS –…

Møllestien – Aarhus

Møllestien – Aarhus

Aarhus´ mest idylliske…

Isbjerget / Aarhus

Isbjerget / Aarhus

208 lejligheder med…

Kontakt
Kristina Møller RundtiDanmark@RundtiDanmark.dk