Svanen var ved at uddø i 1920érne og blev derfor fredet i 1926
Knopsvanen kan blive op til 26 år
Om svaner
Svanen tilhører gruppen af andefugle. De udgør sammen med gæs underfamilien svaner og gæs.
I Danmark lever der 3 svanearter; knopsvane (Cygnus olor), sangsvane (Cygnus cygnus) og pibesvane (Cygnus columbianus).
Svaneungerne kaldes bla. svællinger. Han-svanen (og andre ande-fugle) er lidt utradionelt udstyret med en penis.
Svaner har stor symbolværdi hos danskerne og knopsvanen er udnævnt til Danmarks nationalfugl (I DR i 1984 ved en afstemning). Svaner er også et symbol for de nordiske lande, og de har lagt navn til Miljømærket Svanen.
Knopsvanen Knopsvanen lever primært i Europa og det vestlige Asien. I dag er denne svaneart den mest almindelige og største ynglefugl i Danmark, selvom den var ved at blive udryddet tilbage i 1920érne. Derfor blev svanen totalfredet i 1926. Når det bliver efterår flyver knopsvanen ud til kysterne, bla. Vadehavet eller i fjorde, hvor den lever i flokke gennem vinteren. Når den transporterer sig, giver vingerne en høj syngende lyd. Svanen lever stortset kun af vandplanter som ålegræs og tang, men også græs og korn. For at få fat i vandplanterne vender svanen halen i vejret og stikker hovedet ned i vandet, hvorpå den står lodret med hovedet nedad.
Knopsvanens er hvid med et orangerødt næb og en sort knop over næbbet. Dens ben er mørkegrå og halsen bøjes sædvanligvis i en karakteristisk S-form, når fuglen ligger på vandet. Når svaner er voksne bliver dens længde fra 140 – 160 cm. Dens vingespænde er 208 cm til 238 cm. På land kan de række over 120 cm. i højden. Hannerne der er større end hunnerne, har også en større næbknop. Han svanerne vejer ca. 12 kg. (op til 16 kg.) og hunnen ca. 10 kg. Knopsvanerne kan leve i op til 26 år. Normalt siger svaner ikke meget, men de kan hvæse.
Svællingernes (ungfuglens) fjerdragt gråbrun og næbbet er mørkegråt, og de bliver først hvide i en alder af ca. 2 år. Der er en genetisk variant svane, hvor ungfuglene er hvide med lyserøde ben, disse kaldes polske svaner. Denne variant er oprindeligt opstået blandt tamme knopsvaner. Når svællingerne er dununger, er de hvide, grå eller lysebrune og deres næb er grå.
Steder hvor svanen er brugt: Svanen var også med i den kendte forfatter H.C. Andersens eventyr: Den grimme ælling. Arne Jacobsen – arkitekt har tegnet en stol med navnet Svanen. Klassisk musik, hvor musikken til balletterne *Svanesøen* af Tjajkovskij, *Den døende Svane* af Saint-Saëns og Den *stegte Svanes* sang i Carmina Burana. Stjernebilled ved navn svanen, er et af de markanteste stjernebilleder på den nordlige stjernehimmel om sommeren.