Færøsk fiskeri fik først i midten af 1800-tallet en betydning for det færøske samfund – inden da var 68% af befolkningen beskæftiget med landbrug.
Inden da var fiskeri mest til eget behov og de fleste færøske huse havde en eller flere færøbåde, og fiskeriet var et nødvendigt suplement til afgrøder, jorden kunne give. Derudover var grindefangst, jagt på sæler og fugle et også vigtigt bidrag til fødeindtagelsen.
I dag er Færøerne en moderne fiskerination – med en stor flåde af trawlere, vodskibe, mindre langlinefiskebåde, fiskefabrikker og havbrug med laks.
I 2014 var der 1519 personer beskæftigede i fiskerierhvervet på Færøerne – 6,3 % af arbejdsstyrken og mens 1374 personer – 5,7 % af arbejdsstyrken, arbejdede i fiskeforarbejdningsprocesserne – yderligere var også følgevirksomheder som transportfirmaer, skibsværfter, fremstilling af fiskeredskaber mm.
I 2013 var fiskeriflåden ca. 250 fiskefartøjer, og de fangede i alt 487.200 ton fisk (levende vægt). I 2014 blev der fisket 68.000 ton fersk fisk, og indenfor havbrug taget 70.893 ton opdrættet laks.
Fisk udgør ca. 92-95 % af Færøernes eksport. Her er ca. 50% fra fiskerierhvervet og halvdelen fra lakseopdræterhvervet.
Øernes afhængighed af fiskeriet er ikke uproblematisk, fordi økonomien er sårbar over for svingninger i fangster og priser på fiskeprodukter.
Derfor kan problemer som overfiskning og lave fiskepriser have negativ påvirkning på samfundets udvikling og med krigen i Ukraine er der igen kommet en ustabilitet omkring Færøernes fiskeriet – da Rusland købte mange fisk af Færøerne.
Havbrug på Færøerne
Havbrug startede tilbage i begyndelsen af 1970-erne.
Der skete en stor fremgang i slutningen af 1970-erne, hovedsagelig pga. en nedadgående tendens i de internationale fiskepriser – som påvirkede Færøernes økonomi voldsomt – samt faldende fiskekvoter. Dette fik den konsekvens at der blev investeret i opdrætsanlæg – primært med laks og ørred. På den måde slap færingerne for at sejle ud for at fange fisk.
Færøernes regering, under Erhvervsministeriet har fra starten reguleret havbrugene – som det kræver tilladelser at drive.
I dag er opdrætsnæringen, sammen med eksport af fisk fra havfiskeriet Færøernes største eksportvare, hvor laksen bliver eksporteret mest.
I 2014 var der 916 personer beskæftiget ved havbrug, hvilket svarende til 3,8% af befolkningen.
I starten af 1980érne blev det mere attraktivt at investere opdrætsnæring, hvorpå antallet af havbrug steg fra 2 til 4 og enkelte gange var eksporten af opdrætsfisk helt op til 20 % af Færøernes samlede eksport.
I 1986 eksporterede Færøerne 2.500 ton opdrætsfisk. I 1988 var der 63 opdrætsanlæg i drift. I 1992 eksporterede man 16.500 ton med en indtjening på 598 mill.
I start 1990érne blev Færøerne ramt af en finanskrise, hvorpå at eksporten af opdrætsfisk faldt til et bundniveau på 7.000 ton i 1995.
Der var omkring 20 havbrug der producerede i 1994, men alligevel producerede de lige så meget som de 63 anlæg i 1988. Efterfølgende stoppede de statlige særordninger for fiskeriet og fiskerettigheder blev kapitaliserede, og både fiskeriet og havbruget blev stærkere reguleret.
I 1999 var der igen gang i økonomien og eksporten nåede 30.000 tons fra 32 fiskeopdræt- med 26 tilladelser til 17 selskaber. Fra 1990-erne har næringen været noget plaget af lakselus og er det stadig.
I 2003 var sygdommen ILA et stort problem flere steder blandt opdrættede laks, også på Færøerne og det var tæt på at ILA ødelagde lakseopdrætten på Færøerne i starten af det 21. århundrede. Heldigvis fik man løst det problem ved ikke at have for mange laks i de enkelte ringe, samt ved at flytte dem omkring, så de ikke ligger på samme sted hele tiden.
I 2010 blev Bakkafrost (Færøernes største lakseopdrætsvirksomhed) børsnoteret på Oslo Børs.
I 2011 købte Bakkafrost Havsbrún, som blandt andet producerer fiskemel og foder til laksene i havbrugene – Havsbrún ejede dengang aktiemajoriteten i Faroe Farming i Vágur og i andre virksomheder. Bakkafrost blev derfor Færøernes største havbrugsvirksomhed.
I dag er der kun tre virksomheder tilbage, som ejer alle rettigheder til havbrug på Færøerne: Bakkafrost, Luna (Hiddenfjord) og Marine Harvest Faroes, som er datterselskab af det norske Marine Harvest. Marine Harvest Faroes har kun to tilladelser til havbrug, i Vestmanna og i fjordene i Vágar.
Havbrugene er her i 2023 ramt af Ukraine – Rusland krigen.