- Rønne -

- Bornholms største by //

Fakta om Rønne

  • Rønne er Bornholms største by

  • Her bor lige under 14.000 indbyggere

  • Man kan sejle fra Køge til Rønne – eller fra Ystad i Sverige

  • Rønne har virkelig mange smukke bindingsværkshuse

  • Rønne er også kendt under navne som Rothnæ, Rotnæby, Rotne, Rodne, og Rødne

sankt-Sct-Nicolai-Kirke-Roenne-Kirke
Skt. Nicolai Kirke - Rønne Kirke ved Rønne Havn på Bornholm

Om Rønne

Rønne er en historisk by på den vestlige kyst af øen Bornholm i Danmark.
Byen har en rig historie, der går tilbage til middelalderen og har været et centralt handels- og administrativt centrum på øen. Rønne har været hjemsted for Bornholms vigtigste havn og har haft betydelig indflydelse på øens udvikling gennem århundrederne.

Byen er også kendt for sin latinskole, teater og avis, samt for sin industrielle aktivitet, herunder bryggerier, møller og fabrikker.

I dag er Rønne en moderne by med en blanding af historisk arkitektur, kulturelle institutioner og erhvervsliv, der tiltrækker besøgende og indbyggere fra nær og fjern.

Byen er et centralt knudepunkt for både indenrigs og udenrigsfærger med forbindelser til Køge samt internationale ruter til Ystad i Sverige, Sassnitz i Tyskland og Swinoujscie i Polen.

Bornholms Lufthavn, også kendt som Rønne Lufthavn, er nu øens eneste lufthavn og opererer under Statens Luftfartsvæsen.

De Bornholmske Jernbaner

Rønne var centrum for De Bornholmske Jernbaner (DBJ), med hovedstation og administration. Den vigtigste strækning var Rønne-Nexø-banen (1900-68), med standsningssteder i Rønne H, Rønne N og Rønne Ø.

Rønne H var endestationen og havde spor til værksteder og opbevaring af materiel. Rønne-Nexø-banen grenede til Rønne-Allinge-Sandvig-banen ved Rønne N, der udvidede til 3 spor. Gudhjembanen, åbnet i 1916, betjente Rønne Østre, nu et billetsalgssted og bolig for en baneformand.

I 1913 blev DBJ’s administrationsbygning opført overfor Rønne H, i dag hjemsted for BAT’s administration. Rønne H fungerer nu som restaurant, mens Rønne N er nedrevet, og Rønne Ø er bevaret. Østre og Nordre Jernbanesti, der følger de gamle banetracéer, er populære stier i Rønne.

roenne-hovedbanegaard1
Rønne H - Hovedbanegården - De Bornholmske Jernbaner
roenne-bag-fyr-svenskefyr-roe
Rønne Fyr - Bagfyr - Svenskefyr

Rønnes Historie

Historisk set antyder arkæologiske fund muligheden for, at der eksisterede et fiskerleje ved den naturlige havn i Rønne allerede i vikingetiden. Byens historie går tilbage til det 13. århundrede, hvor grundstenen blev lagt til Skt. Nicolai Kirke, et kapel dedikeret til søfarendes helgen, Skt. Nicolai.

Rønne er også kendt under navne som Rothnæ, Rotnæby, Rotne, Rodne, og Rødne – byen har været en betydningsfuld handelsby siden middelalderen. Byen fik købstadsrettigheder i 1327 og blev dermed Bornholms vigtigste og største by på den tid. Pga. byens strategiske beliggenhed ved Østersøen skiftede Rønne ofte hænder mellem den danske konge, biskopper, tyske fyrster og Hansestæderne. Omkring år 1400 etablerede købmænd fra den hanseatiske by Greifswald endda en handelsstation i Rønne.

I 1525 blev Bornholm overgivet som pant til Lübeck på grund af kongens manglende evne til at betale sine gæld. Dette førte til, at tyskerne udskrev skatter fra Hammershus og kontrollerede øens indtægter. Selvom denne periode medførte øget handel, oplevede Rønne senere en stagnation i udviklingen på grund af generel nedgang i østersøhandelen.

I 1562 blev Rønne tildelt kongelig tilladelse til at adoptere et byvåben med tre hvide torsk i et blåt felt. Dette skete, da byen tidligere ikke havde haft et officielt våbenskjold, men i stedet anvendte et segl med tre fisk. Rønne Latinskole, der stammer fra det 16. århundrede, blev etableret i 1578. Lensmanden på Bornholm blev instrueret i at sikre, at skolemesteren i Rønne årligt modtog en skilling fra hver af øens indbyggere til hans underhold. I løbet af 1600-tallet blev Rønne militært og administrativt centrum, da Hammershus forfaldt. I 1658 blev Bornholm underlagt svenskerne efter freden i Roskilde, men bornholmske oprørere tog kontrollen tilbage og vendte øen tilbage til Danmark.

Pesten & Ildebrand

Under enevælden blev Rønne ramt af pesten i 1618 og 1654, samt en ildebrand i 1666. Der var flere forsøg på at udvide byens befæstning i 1700-tallet, men de blev droppet eller ikke fuldført. I 1761 blev havnen udvidet, og to batterier blev opført til dens beskyttelse. Byen blev ramt af en brand i 1760, der ødelagde 27 gårde.

I 1806 blev latinskolen reduceret til en “middelskole”, men denne beslutning blev ophævet i 1818. Rønne havde et skolelærerseminarium fra 1816 til 1820, ledet af Laurits Andreas Hjorth, en lokal sognepræst. Rønne Theater blev bygget i 1823, og Bornholms Avis blev grundlagt i 1828.

I 1852 blev latinskolen omdannet til en højere realskole, der stadig var en statsskole, men underviste i latin og græsk. Ved slutningen af 1800-tallet blev et privat artiumskursus etableret af lærerne ved realskolen. I 1892 blev skolen igen en lærd skole med dimissionsret.

I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet oplevede Rønne en stigning i befolkningen og industriel aktivitet. Byen havde flere fabrikker og industrier, herunder bryggerier, mejerier, møller, fabrikker til fremstilling af fajance og tegl, samt et theater og en avis. Folk fandt beskæftigelse inden for en række sektorer, herunder håndværk, industri, handel og transport.

Mellemkrigstiden så en stabil vækst i Rønnes befolkningstal. Fra 1916 til 1940 steg antallet af indbyggere gradvist fra 9.629 til 11.012. Byen oplevede dog ingen betydelig forstadsudvikling i denne periode.

Bornholms besættelse

Under besættelsen på Bornholm forløb situationen relativt fredeligt sammenlignet med andre områder i landet. Tyskerne og danskerne havde begge interesse i ro på øen. Tyskerne anvendte Bornholm til hemmelige tests af V1- og V2-bomber og u-både, mens den danske modstandsbevægelse brugte øen som transitsted til transport af flygtninge og våben til og fra Sverige. Men befrielsen af Bornholm var dramatisk. Øen var af stor strategisk betydning for tyskernes tilbagetrækning, og den tyske kommandant havde ordre til kun at overgive sig til de vest-allierede. Da Tyskland kapitulerede til Vestmagterne den 4. maj 1945, blev Rønne og Nexø bombet af russerne den 7. og 8. maj. De to byer blev evakueret, og russerne besatte Bornholm indtil den 5. april 1946.

Efter krigen modtog Bornholmerne hjælp fra forskellige kilder til genopbygningen af Rønne og Nexø. Den svenske stat skænkede 300 træhuse, som stadig står i dag og er meget værdsatte. Som en betingelse for deres tilbagetrækning krævede russerne, at Danmark selv skulle kunne besætte øen. Danske militære enheder blev derfor stationeret på øen, og Almegårdslejren blev oprettet mellem 1946 og 1948.

Efter krigen fortsatte Rønnes befolkningstal med at stige. Fra 1945 til 1965 voksede antallet af indbyggere fra 11.497 til 13.216. I samme periode begyndte der at udvikle sig to forstadsområder, Strandmarken og Søndermarken, i Knudsker Kommune.

roenne-skibs-og-havnesmedie
Havnesmedjen ved Rønne Havn - bygningen ligger på hjørnet af Munch Petersens Vej og Sverigesvej hvor man kører ned til færgerne.
kroelle-boelle-kroelle-borra-lyssignal-roenne-bornholm
Krølle-Bølle & Krølle-Borra er lavet til fodgænger lyssignal i Rønne

Hvad skal man se i Rønne //

Kort oversigt over nogle af Rønne´s seværdighed:

– Bornholms Museum:
Et must-see for dem, der ønsker at dykke ned i Bornholms rige historie og kultur.

– Bornholms Forsvarsmuseum:
Perfekt for historieinteresserede, der ønsker at lære mere om Bornholms militære historie og forsvar.

Erichsens Gård:
Et smukt eksempel på traditionel bornholmsk arkitektur og en interessant indblik i øens historie og livsstil.

– Karnaphuset:
En historisk bygning, der er et besøg værd for sin arkitektur og historiske betydning.

– Kastellet syd for byen:
Et sted med en interessant historie og smuk natur, perfekt til en afslappet gåtur.

– Svenskehusene:
En unik samling af bygninger, der er et resultat af svenske indflydelse på øen under besættelsen.

– Skt. Nicolai Kirke:
Et imponerende eksempel på gotisk arkitektur og en vigtig historisk og kulturel seværdighed.

– Rønne Theater:
Et must-see for dem, der elsker teater og ønsker at opleve Danmarks ældste fungerende teater.

– De talrige lave bindingsværkshuse:
En charmerende del af Rønnes arkitektur, der er perfekt til en afslappet gåtur og fotomuligheder.

- Ander på Bornholm -
Domen i Allinge

Domen i Allinge

– Domen i…

Rønne

Rønne

– Rønne –…

Østersøen

Østersøen

– Østersøen –…

Salthammer Odde

Salthammer Odde

– Salthammer Odde…

Allinge

Allinge

Allinge er stortset…

Årsdale – Bornholm

Årsdale – Bornholm

En smuk vandmølle…

Mindesten for Vangs stenhuggere

Mindesten for Vangs…

Sten skulpturer ved…

Fugletårn Ølene

Fugletårn Ølene

Ølene & Ølene…

Rubinsøen – Bornholm

Rubinsøen – Bornholm

Rubinsøen på Bornholm…

Gråmyr & Gudhjem Plantage

Gråmyr & Gudhjem…

Det grønne omkring…

Peter Bonnéns bro | DGI – broen

Peter Bonnéns bro…

Vanggranitbrud – DGI…

Vang Vandmølle

Vang Vandmølle

En smuk vandmølle…

Louisenlund – Bornholm

Louisenlund – Bornholm

Bornholms næststørste samling…

Skibs- og Havnesmedie / Rønne

Skibs- og Havnesmedie…

Havnesmedjen ved Rønne…

Rønne H (Hovedbanegård)

Rønne H (Hovedbanegård)

De Bornholmske Jernbaners…

Allinge Kapel

Allinge Kapel

Annekskirkegården // –…

Kunst på mur i Gudhjem

Kunst på mur…

Motivet viser en…

Stormflod oktober 2023

Stormflod oktober 2023

Værste stormflod over…

Folkemødet

Folkemødet

En årlig politisk…

Allinge Kirke

Allinge Kirke

Bornholms nordligste kirke…

Galløkken Strand

Galløkken Strand

Stranden 1 km.…

Næs Strand

Næs Strand

Meget børnevenlig strand…

Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne

Vandretur med smuk…

Dannebrog på Hammeren

Dannebrog på Hammeren

Splitflaget – Dannebrog…

Gudhjem – Danmarks eneste bjergby

Gudhjem – Danmarks…

Danmarks eneste bjergby…

Tejn Havn

Tejn Havn

Holbæk Golfklub –…

Gåtur fra Hammerhavn til Hammershus Ruin

Gåtur fra Hammerhavn…

Vandretur med smuk…

Svaneke Stubmølle

Svaneke Stubmølle

Bornholms ældste stubmølle…

De sorte huse ved Sorthat Odde

De sorte huse…

Vestkystens sorte fine…

Ruts Kirke

Ruts Kirke

Højest beliggende kirke…

Farverigt hus i Aakirkeby

Farverigt hus i…

Endnu et Regnbuehus…

Salomons Kapel

Salomons Kapel

Stedet for fiskerne…

Østermarie Kirke & kirkeruin

Østermarie Kirke &…

Ruinen stammer helt…

Melsted Mølle

Melsted Mølle

Skulptur ved Den…

Nexø Jollehavn

Nexø Jollehavn

Havn der oser…

Bornholms klipper

Bornholms klipper

Danmarks eneste sted…

Sandvig Havn

Sandvig Havn

Fine røde havne…

Snogebæk

Snogebæk

Byen med en…

Rokkestenen i Paradisbakkerne

Rokkestenen i Paradisbakkerne

Bornholms største Rokkesten…

Balka Havn

Balka Havn

Den lille hav…

Hammerodde Fyr

Hammerodde Fyr

Fyrtårnet på Bornholms…

Hammerhavn

Hammerhavn

Havnen der tidligere…

Rapsmarker

Rapsmarker

De smukke gule…

De smukke Anemoner

De smukke Anemoner

Blomsten der præger…

Rønnes smukke Sankt Nicolai Kirke

Rønnes smukke Sankt…

Rønnes smukke vartegn…

Rønnes hvide fyr

Rønnes hvide fyr

Det smukke hvide…

Gudhjem Kirke

Gudhjem Kirke

Kirken der er…

Bestig Røverborgen ved Gudhjem

Bestig Røverborgen ved…

– Røverborgen //…

Ramsløg på Bornholm

Ramsløg på Bornholm

Ramsløg på Bornholm…

Døndalen – Bornholm

Døndalen – Bornholm

– Døndalen //…

Hammershus

Hammershus

Borgruinen på toppen…

Troldskoven & Jættestuen ved Gudhjem

Troldskoven & Jættestuen…

Troldskoven med Skibssætning…

Hasle Havnebad

Hasle Havnebad

Hop i havnen…

Gudhjem Havn

Gudhjem Havn

Sydlandsk stemning i…

Gudhjem Mølle

Gudhjem Mølle

Danmarks største vindmølle…

Bokul – Gudhjem

Bokul – Gudhjem

– Nyd udsigten…

Nørresand Havn – Bornholm

Nørresand Havn –…

– Nørresand |…

Erichsens Gård – Rønne Museum

Erichsens Gård –…

Bornholm Museum –…

Vige Havn Bornholm

Vige Havn Bornholm

Lille idyllisk havn…

Sose Odde – Bornholm

Sose Odde –…

Idyl på Bornholms…

Svaneke Fyr – Bornholm

Svaneke Fyr –…

På Sandkås Odde…

Møllers Trappe – Bornholm

Møllers Trappe –…

I Gudhjems sydlige…

Melsted – Bornholm

Melsted – Bornholm

Landsbyen syd for…

Bådsted Havn – Bornholm

Bådsted Havn –…

Havnen mellem klipper…

Boderne Havn – Bornholm

Boderne Havn –…

Maleriske Fiskerhytter –…

Dueodde Fyr – Bornholm

Dueodde Fyr –…

Oplev Nordeuropas højeste…

Ekkodalens plankebro – Bornholm

Ekkodalens plankebro –…

Gå tørskoet igennem…

Østerlars Rundkirke – Bornholm

Østerlars Rundkirke –…

Bornholms største rundkirke…

Rytterknægten – Bornholm

Rytterknægten – Bornholm

Bornholms højeste punkt…

Hammeren Fyr – Bornholm

Hammeren Fyr –…

Fyrtårnet på Ørnebjerg…

Bisonerne – Bornholm

Bisonerne – Bornholm

Oplev Europas største…

Hullehavn – Bornholm

Hullehavn – Bornholm

Skøn strandperle ved…

Pissebækken – Bornholm

Pissebækken – Bornholm

Danmarks 3. største…

Lilleborg – Bornholm

Lilleborg – Bornholm

Borgruinen i Almindingen…

Kærmosen – Fugletårn – Bornholm

Kærmosen – Fugletårn…

Kærmosen Fugletårn //…

Haletudser på Christiansø

Haletudser på Christiansø

Naturoplevelser med Haletudser…

Lomvier på Christiansø

Lomvier på Christiansø

Oplev Lomvier på…

Vang Granitbrud – Bornholm

Vang Granitbrud –…

Vang Granitbrud En…

Kultippen – Bornholm

Kultippen – Bornholm

Månelandskabet – Kultippen…

Arnager Bro – Bornholm

Arnager Bro –…

– Nordeuropas længste…

Randkløve Skår – Bornholm

Randkløve Skår –…

Bornholms klipper –…

Kontakt
Kristina Møller RundtiDanmark@RundtiDanmark.dk