- AALBORG -

- Nordens Paris // kaldet dobbelt A //

Fakta om Aalborg

  • Aalborg ligger i Nordjylland

  • Aalborg er Danmarks 4. største by

  • Aalborgs historie går over 1000 år tilbage

  • Aalborg vækstede meget i Middelalderen

  • Aalborg Centrum er den gamle bydel

limfjordsbroen-aalborg
Limfjordsbroen der forbinder Aalborg og Nørresundby på Nørrejyske Ø.

Om Aalborg

Aalborg / Ålborg, er en by i Region Nordjylland.
I 2023 boede der 120.914 indbyggere i byen og ca. 145.000 indbyggere i hele byområdet inklusive Nørresundby – dette rangerer Aalborg som Danmarks fjerdestørste by efter København, Aarhus og Odense.

Byen fungerer som centrum i Byregion Aalborg, der i praksis er identisk med Aalborg Kommune. Med omkring 222.500 indbyggere er Aalborg Danmarks tredjestørste kommune efter Københavns og Aarhus’ kommuner.

Aalborgs Storbyområde, som defineret af Eurostat og OECD, inkluderer alle kommuner i Nordjylland med en samlet befolkning på 594.323 indbyggere (2022).

Aalborgs navn

Byens navn stammer fra oldnordisk ‘Áll’, der betyder en smal strøm eller sejlrende. Aalborg er også kendt som *Nordens Paris*. Skrivemåden Ålborg anbefales ifølge retskrivningsreglerne, men Aalborg tillades også. Den lokale kommune foretrækker ‘å’ skrevet som ‘aa’, men begge varianter anvendes.

Aalborgs historie

Aalborg har en historie, der strækker sig over 1.000 år tilbage.
Byens første kendte navn, Alabu, optræder på mønter fra 1040’erne og den blev tildelt købstadsrettigheder i 1342.

Det menes at byen er grundlagt i vikingetiden, men området har været beboet længe før dette. Aalborg ligger ved et overfartssted over Limfjorden og havnemulighederne, hvor Østerå løber ud i fjorden – denne har bidraget til byens udvikling. I jernalderen lå der landsbyer på flere af de højdedrag, som det moderne Aalborg er bygget på – med Tranders og Hasseris som de mest betydningsfulde.

Den første egentlige bymæssige bebyggelse opstod sandsynligvis ved Østerås udløb i Limfjorden, hvor Algade og Boulevarden nu krydser. Åen fungerede som havn, ligesom andre handelspladser i vikingetidens Danmark. Arkæologiske undersøgelser i 1994-1995 gav indsigt i byens tidlige historie. Man fandt spor af håndværk og værksteder samt grubehuse og en handelsplads fra 900-tallet. Strukturen mindede om markedspladser fra andre byer som Ribe i 700-tallet. Der var ikke en permanent by, men en handels- og værkstedsplads. Den ældste gade, Algade har spor af huse fra samme tid som dem på den anden side af åen. Kongemagtens tilknytning blev tydelig i 1035-1042, da Hardeknud slog mønter i byen, ligesom Knud den Hellige og Erik Ejegod også gjorde. Kirker blev opført på begge sider af åen, hvor der er fundet grave fra 995-1025.

Vestre-Fjordpark-aalborg-limfjorden
Vestre Fjordpark ved Aalborg helt ud til Limfjorden
Budolfi-Domkirke-aalborg
Budolfi Domkirke i Aalborg

Middelalderen

I middelalderen opnåede Aalborg betydelig vækst og status som en af Danmarks største byer efter tildelingen af købstadsrettigheder i 1342. Denne udvikling blev yderligere styrket i 1516, da byen fik monopol på handel med saltede sild. I perioden 1462-1490 blev Aalborg Havn tildelt kongeligt privilegium.

Handel og fiskeri drev byens vækst, med forbindelser til Hanseforbundet og handel over Nordsøen til England, Norge og Vestsverige. Dog led byen under Grevens fejde, især under Skipper Clements befæstning i 1534 og den efterfølgende plyndring af Johan Rantzaus tropper. På trods af disse udfordringer voksede Aalborg, blev bispeby i 1554 og fortsatte med at trives, især takket være det blomstrende sildefiskeri omkring Jylland.

Middelalderens bybillede er stadig synligt i dag med historiske strukturer som Gråbrødreklosteret og Domkirken Sankt Budolfi. I 1767 begyndte Aalborg at trykke Aalborg Stiftstidende, senere kendt som Nordjyske Stiftstidende, og etablerede sig som en industriby med fokus på cement, tobak, skibsbygning og spiritus.

Nedgangen i sildefiskeri omkring 1800’erne påvirkede byens økonomi negativt, ligesom tabet af Norge reducerede dens handelsrolle. På trods af disse udfordringer blev Aalborg fortsat en industriby, men overgangen til videns- og uddannelsesby begyndte i slutningen af det 20. århundrede. Dette afspejles i områdets omdannelse, herunder Nordkraft, tidligere industrielle områder, og et øget fokus på uddannelse og kultur.

I dag fortsætter Aalborg sin transformation med planer om at blive en destination for uddannelse, kultur og turisme, understøttet af investeringer og projekter såsom renoveringen af De Danske Spritfabrikker til et internationalt centrum for kultur og erhverv.

Aalborg Centrum / Gamle bydel

Den gamle bydel i Aalborg – Aalborg Centrum, er et charmerende og historisk område, der er rig på kultur, arkitektur og atmosfære. Centrum strækker sig langs de brostensbelagte gader og smalle stræder, hvor mange af bygningerne har bevaret deres gamle bindingsværksarkitektur og charme.

En af de mest bemærkelsesværdige seværdigheder i den gamle bydel er Budolfi Kirke, en imponerende gotisk kirke, der dominerer byens skyline med sin slanke tårn og historiske betydning. Omkring kirken finder man også Gammeltorv, hvor man kan opleve det gamle rådhus og atmosfæren fra middelalderens markedspladser.

Gågaden Bispensgade og Algade er hjertet af den gamle bydel og et populært sted for shopping, cafeer og restauranter. Disse gader fører besøgende forbi farverige facader og hyggelige butikker, der sælger alt fra lokale specialiteter til internationale varer.

Teaterkvarteret, beliggende i den gamle bydel, er hjemsted for Aalborg Teater, en smuk teaterbygning med en lang historie og et rigt kulturprogram. Teaterkvarteret er også et godt sted at nyde en gåtur og beundre de velbevarede bygninger fra det 19. århundrede.

Andre bemærkelsesværdige steder i den gamle bydel inkluderer de historiske klosterruiner ved Helligåndsklostret og det charmerende område omkring Østerågade, der fører besøgende til John F. Kennedys Plads og Aalborg Busterminal.

Samlet set er den gamle bydel i Aalborg et levende museum af historie og kultur, hvor besøgende kan nyde atmosfæren af fortiden og opleve byens charme og karakter på nært hold.

aalborg-taarnet
Aalborgtårnet

Populære steder i Aalborg

– Aalborg Zoo:
En af de største attraktioner i byen, hvor besøgende kan opleve en bred vifte af dyrearter og interaktiv underholdning for hele familien.

– Budolfi Kirke:
En smuk gotisk kirke beliggende i byens centrum, der byder på imponerende arkitektur og historisk betydning.

– Jomfru Ane Gade:
En livlig gade fyldt med restauranter, barer, caféer og natklubber, hvor man kan opleve Aalborgs natteliv og hyggelige stemning.

– Aalborg Historiske Museum:
Et museum, der fortæller historien om Aalborg og dens udvikling gennem tiden med spændende udstillinger og artefakter.

– Kunsten Museum of Modern Art Aalborg:
Et moderne kunstmuseum med en imponerende samling af dansk og international samtidskunst.

– Lindholm Høje Vikingcenter:
Et arkæologisk område med vikingegrave og rekonstruerede vikingehuse, der giver et fascinerende indblik i vikingetiden i området.

– Nordkraft:
En tidligere kraftværksbygning, der er blevet omdannet til et kulturelt centrum med teaterforestillinger, koncerter, biograf og kunstudstillinger.

– Aalborg Havnefront:
En smuk promenade langs Limfjorden, hvor man kan nyde en gåtur, spise på restauranter med udsigt over vandet eller tage en tur med en af de mange både og krydstogtskibe, der lægger til ved kajen.

– Vestre Fjordpark:
Aalborgs Vestre Fjordpark er et af Aalborg mest populære steder. Her er et stort friluftsbad og aktivitetsområde. Især om sommeren strømmer aalborgensernes til Vestre Fjordpark. Her kan man hygge i det grønne nær vandet, samt i vandkanten.

Vestre-Fjordpark-aalborg-limfjorden
Vestre Fjordpark ved Aalborg helt ud til Limfjorden

Aalborgs geografi //

Aalborg ligger central i Nordjylland, ca. 120 km nord for Aarhus og 82 km nord for Randers.
Mod nord er den 50 km fra Hobro og 50 km syd for Hjørring – 63 km sydvest for Frederikshavn og 90 km øst for Thisted. Byen ligger 414 km (via Storebæltsbroen) fra København og 450 km fra Hamborg er Aalborg godt forbundet med større europæiske byer.
Der er 150 km til Göteborg (via Frederikshavn-Göteborg-færgen), og 361 km til Oslo (via Frederikshavn-Oslo-færgen).

I Aalborgs centrum, som omfatter områder som Nytorv, Bispensgade, Algade og Gammeltorv, findes byens mest livlige handelssteder og kulturelle attraktioner som Aalborg Rådhus og Budolfi Kirke. Vesterbro forbinder centrum med Nørresundby via Limfjordsbroen. Østerågade fører op til John F. Kennedys Plads, Aalborg Busterminal og Aalborg Station, der udgør knudepunkterne for offentlig transport.

Aalborgs kulturelle centrum er koncentreret omkring Nordkraft, Musikkens Hus og Hovedbiblioteket og er en del af byens østlige udvidelse. Byen opdeles administrativt i 16 planområder, herunder Hasseris, Skalborg, Kærby, Gug, Aalborg Øst, Vejgaard, Nørresundby og mange flere. Disse områder har deres egne kendetegn og lokale kvarterer, der bidrager til Aalborgs varierede byliv.

- Andre steder og oplevelser i Danmark -
Selskabet for Kirkelig Kunst

Selskabet for Kirkelig…

– Selskabet for…

Fæstningens Materialgård

Fæstningens Materialgård

– Fæstningens Materialgård…

Hald Slot | Ruin

Hald Slot |…

– Hald Slot…

Lemvig /

Lemvig /

– Lemvig –…

Høve Skov & Strand

Høve Skov &…

– Høve Skov…

Operaparken

Operaparken

– Operaparken –…

Klitterne ved Vesterhavet

Klitterne ved Vesterhavet

– Klitterne ved…

Esbjerg Havn

Esbjerg Havn

– Esbjerg Havn…

Esbjerg Vandtårn

Esbjerg Vandtårn

– Esbjerg Vandtårn…

Fregatten Jylland

Fregatten Jylland

– Fregatten Jylland…

Ebeltoft /

Ebeltoft /

– Ebeltoft |…

Østre Søbad i Almind Sø

Østre Søbad i…

– Østre Søbad…

Gilleleje

Gilleleje

– Gilleleje –…

Bramming fylder 150 år i 2024

Bramming fylder 150…

– Brammning bliver…

Kirsebærtræ allé i Ishøj

Kirsebærtræ allé i…

– Kirsebærtræ Allé…

Ruinen Hald Slot

Ruinen Hald Slot

– Ruinen Hald…

Hald Sø

Hald Sø

– Hald Sø…

Dollerup Bakker /

Dollerup Bakker /

– Dollerup Bakker…

Latinerhaven i Viborg

Latinerhaven i Viborg

– Latinerhaven i…

Viborg /

Viborg /

– Viborg –…

Viborg Domkirke

Viborg Domkirke

– Viborg Domkirke…

Esbjerg

Esbjerg

– Esbjerg –…

Hærvejen

Hærvejen

– Hærvejen –…

St. St. Blicher Mindelund i Lysgård

St. St. Blicher…

– Mindelund for…

E Bindstouw i Lysgård

E Bindstouw i…

– E Bindstouw…

Trolden Jensnej

Trolden Jensnej

– Én af…

Domen i Allinge

Domen i Allinge

– Domen i…

Amager Øst //

Amager Øst //

– Bydelen Amager…

Bispebjerg

Bispebjerg

– Bispebjerg /…

H.C. Ørstedværket

H.C. Ørstedværket

– H.C. Ørstedværket…

Avedøreværket

Avedøreværket

– Avedøreværket ved…

Øresundsbroen

Øresundsbroen

Broen mellem Danmark…

Carlsberg Byen

Carlsberg Byen

– Carlsberg Byen…

Valby

Valby

– Valby –…

Østerbro

Østerbro

– Østerbro –…

Nørrebro

Nørrebro

– Nørrebro –…

Vesterbro/Kongens Enghave

Vesterbro/Kongens Enghave

– Vesterbro/Kongens Enghave…

Københavns Bydele

Københavns Bydele

– Københavns Bydele…

Rønne

Rønne

– Rønne –…

Odense

Odense

Odense Fakta om…

Svendborg

Svendborg

– Svendborg –…

Jomfru Ane Gade i Aalborg

Jomfru Ane Gade…

– Jomfru Ane…

Aalborg

Aalborg

– AALBORG –…

Kalø Vig

Kalø Vig

– Kalø Vig…

Slusen ved Øer Maritime Ferieby

Slusen ved Øer…

– Slusen og…

Aarhus Bugt

Aarhus Bugt

– Aarhus Bugt…

Lundeborg

Lundeborg

– Lundeborg –…

Sejerø Bugt

Sejerø Bugt

– Sejerø Bugten…

Nørre Vorupør

Nørre Vorupør

– Nørre Vorupør…

Samsø Bælt

Samsø Bælt

– Samsø Bælt…

Flensborg Fjord

Flensborg Fjord

– Flensborg Fjord…

Stadil Fjord (Sø)

Stadil Fjord (Sø)

– Stadil Fjord…

Jammerbugt

Jammerbugt

– Jammerbugt –…

Nakskov Fjord

Nakskov Fjord

– Nakskov Fjord…

Femern Bælt

Femern Bælt

– Femern Bæltet…

Danmarks Geografi

Danmarks Geografi

– Danmarks Geografi…

Smålandsfarvandet //

Smålandsfarvandet //

– Smålandsfarvandet |…

Sydfynske Øhav

Sydfynske Øhav

– Sydfynske Øhav…

Storebælt

Storebælt

– Storebælt –…

Østersøen

Østersøen

– Østersøen –…

Skagerak

Skagerak

– Skagerak –…

Nordsøen

Nordsøen

– Nordsøen –…

Kattegat

Kattegat

– Kattegat –…

Øresund

Øresund

– Øresund –…

Lillebælt

Lillebælt

– Lillebælt //…

Græshoppebroen til Enø

Græshoppebroen til Enø

– Græshoppebroen |…

S-Toget i København & omegn

S-Toget i København…

S-Toget / S-Banen…

Høje-Taastrup station

Høje-Taastrup station

– Den postmodernistiske…

Artikel om Rundt i Danmark i DCU

Artikel om Rundt…

– Artikel om…

Thors tårn

Thors tårn

– Thors Tårn…

Salthammer Odde

Salthammer Odde

– Salthammer Odde…

Nye byhuse i Svendborg

Nye byhuse i…

– Nye byhuse…

Silkeborg Søerne

Silkeborg Søerne

– Silkeborg Søerne…

Aarhus Rådhus

Aarhus Rådhus

– Aarhus Rådhus…

Aarhus Teater

Aarhus Teater

– Aarhus Teater…

Havnebadet Aarhus Ø

Havnebadet Aarhus Ø

– Havnebadet Aarhus…

Aarhus Domkirke

Aarhus Domkirke

– Aarhus Domkirke…

Kokkedal Slot Copenhagen

Kokkedal Slot Copenhagen

– Kokkedal Slot…

Aarhus Å

Aarhus Å

– Aarhus Å…

Aarhus Ø

Aarhus Ø

– Aarhus Ø…

Aarhus | Århus

Aarhus | Århus

– Aarhus |…

Domen på Aarhus Havnefront 

Domen på Aarhus…

– Domen ved…

Julsø

Julsø

– Julsø –…

Isefjorden

Isefjorden

– Isefjorden –…

Himmelbjerget

Himmelbjerget

– Den 147…

Roskilde Fjord

Roskilde Fjord

– Fjorden der…

Frederiksværk

Frederiksværk

Frederiksværk med kanalen…

Assens by & havn

Assens by &…

Assens By &…

Allinge

Allinge

Allinge er stortset…

Årsdale – Bornholm

Årsdale – Bornholm

En smuk vandmølle…

Latiner kvarteret / Pisserenden i KBH

Latiner kvarteret /…

Det gamle Nørre…

Ribe

Ribe

– Ribe //…

Mindesten for Vangs stenhuggere

Mindesten for Vangs…

Sten skulpturer ved…

Margueritruten

Margueritruten

– Margueritruten –…

ARoS – Aarhus Kunstmuseum

ARoS – Aarhus…

– ARoS –…

Kontakt
Kristina Møller RundtiDanmark@RundtiDanmark.dk
aalborg-by-nordens-paris-nordjylland